Een verrassend bier met een unieke smaak

Bourgogne des Flandres bekleedt een heel bijzondere plaats in het Belgische bierlandschap. Het is een typisch voorbeeld van de Vlaamse versnijbierentraditie waarbij oud en jong bier oordeelkundig gemengd worden tot er een perfecte balans ontstaat.

Concreet wordt Den Bruinen Os, die ter plaatse op zolder gebrouwen wordt, geblend met lambiek van Brouwerij Timmermans. Deze lambiek heeft meer dan twaalf maanden op houten vaten gerijpt. Het resultaat is een verrassend roodbruin bier, laag in alcoholgehalte en complex van smaak.

Bruinen Os – Hoge gisting
Lambiek – spontane gisting
Roodbruin bier
Alc. 5% Vol.
Zoetzure balans
Dorstlessend
Verrassende blend van gemengde gisting

Het recept Van generatie tot generatie

Het recept van Bourgogne des Flandres wordt onder het toeziend oog van Michel Van Houtryve doorgegeven aan andere familiebrouwerijen en komt zo in de jaren ‘80 terecht in de handen van de oudste lambiekbrouwerij ter wereld Timmermans nabij Brussel die in de jaren negentig wordt opgenomen door Brouwerij John Martin.

Onder leiding van Anthony Martin, komt Bourgogne des Flandres terecht in de Finest Beer Selection en krijgt het opnieuw erkenning met een nieuwe brouwerij op een steenworp van de oorspronkelijke brouwerij Den Os.

Over Lambiek

Brouwproces

Al tijdens het brouwproces onderscheidt lambiek zich van de andere bieren door het gebruik van minstens 30% tarwe, enkel toevoeging van overjaarse hop en zonder toegevoegde gisten.

Bij Brouwerij Timmermans wordt trouwens nog steeds in een open brouwketel gebrouwen!

Koelschip

Na het brouwen wordt het brouwsel (de ‘wort’) uitgestort in het open koelschip, waar de magie van de lambiekbieren plaatsvindt…

In een straal van 15 km rond Brussel leven twee unieke micro-organismen in de omgevingslucht:  Brettanomyces Bruxellensis & Brettanomyces Lambicus.

In het open koelschip vermengen deze zich met het wort, waardoor het unieke procédé van de spontane gisting tot stand komt zónder enige toevoeging van gist.

Houten foeders

Alle lambiekbieren rijpen vervolgens verder op 100% houten vaten. Er zijn hier twee soorten vaten: foeders (6500 liter) en pijpen (650 liter). 

Het volledige gistings- en rijpingsproces neemt tot 2 à 3 jaar in beslag. 

Brasserie de Waterloo BVBA

Kartuizerinnenstraat 6
8000 Brugge
BE 0839 809 964

Bourgogne des Flandres Finest Brewery Shop, in hartje Brugge.

Waar kan je ons vinden?

Route berekenen

Openingsuren

Dinsdag - Zondag
Laatste bezoek = 17:00. Gesloten op maandag, behalve tijdens de Belgische schoolvakanties.
10:30 - 18:30
Ale House 10:30 - 18:30
communicatie en grafisch ontwerp door communicatiebureau Lavagraphics